Amper in het Witte Huis maakte president Trump al klaar en duidelijk hoe radicaal zijn beleid zal zijn. Maar dat komt niet uit zijn koker, wel van een stel haviken die rond hem cirkelen en aan de knoppen komen te zitten.
{
"text": "Stephen Miller: mastermind van de strengste migratie-aanpak",
"type": "inline_title_1"
}
“Ik zal gelukkig zijn als geen enkele vluchteling ooit nog een voet zet op Amerikaanse grond.” Dat zei Stephen Miller (39) jaren geleden al toen hij tijdens de eerste ambtstermijn van Trump trouw naast zijn president stond. Miller was toen een adviseur van de president – en later een stuntelig woordvoerder –, maar ook de architect van de meest draconische anti-migratiemaatregelen die Trump toen in gang zette. Het bouwen van de muur aan de Mexicaanse grens, het verbod om asielzoekers hun procedure te laten uitzitten in de VS en het inreisverbod vanuit een aantal moslimlanden.
De hardste ingreep staat ook op zijn conto: het scheiden van ouders en kinderen aan de grens om potentiële vluchtelingen “af te schrikken”. Die scènes waren zo hartverscheurend dat Melania Trump – zo zegt ze in haar boek – tussenbeide kwam en haar man dwong om het executive order weer in te trekken.
LEES OOK. Dit verwachten experts van Trumps impact op ons: “Zijn ‘drill, baby, drill’ is op zich geen slechte zaak voor Europa”
Miller is terug, maar eigenlijk is hij de enige die nooit is weggeweest. Adviseurs kwamen en vlogen weer buiten tijdens de eerste ambtstermijn, maar Miller niet. Hij bleef als een satelliet rond de president cirkelen, ook nadat die de verkiezingen verloor, en stond tijdens de campagne aan zijn zijde. Zoals altijd in de coulissen. De man die linken heeft met rechts-extremistische groeperingen is nu Trumps vicestafchef voor beleid, coördinator van de migratiepolitiek en adviseur van binnenlandse veiligheid. Al zijn plannen van toen zijn terug, maar dan nog wat aangescherpt met als speerpunt de massadeportatie.
{
"text": "Howard Lutnick: wil personenbelasting vervangen door importtarieven",
"type": "inline_title_1"
}
Een opmerkelijke passage tijdens de inauguratiespeech van Trump ging over de importtarieven. Niet zozeer dat die er meer dan waarschijnlijk zullen komen, wel dat die niet alleen worden ingezet om de concurrentiepositie te beschermen. Om de economische rivalen van Amerika, met op kop China, aan te pakken, zullen ze worden gebruikt. Maar de president zei klaar en duidelijk dat ze ook zullen moeten dienen om Amerika rijk te maken.
De volgende stap is dan om die buitenlandse inkomsten te gebruiken om de binnenlandse te verminderen, waardoor de personenbelastingen zullen kunnen zakken. Daarvoor is een speciaal bureau opgericht, de ‘external revenue service’. Dat idee komt uit de koker van Howard Lutnick (63): miljardair van Wall Street, een Trump-fan en eerder een gulle donor van de president en de Republikeinse partij. In het verleden verwees hij geregeld naar de jaren 1900. Tijdens een rally van Trump zei hij: “In die jaren hadden we geen belastingen, maar alleen importtarieven. En we waren een heel rijk land.” Maandag zei hij dat het idee logisch en simpel is. “Buitenlandse bedrijven die naar het rijkste land ter wereld komen om iets te verkopen, zullen moeten betalen.” Lutnick is voorgedragen als minister van Handel.
LEES OOK. Van zijn “heel grote zoon” tot een kleindochter die vloeiend Chinees spreekt: de nieuwste generatie Trump staat al klaar
{
"text": "Mike Waltz: de man die America First in het buitenland legt",
"type": "inline_title_1"
}
Als er al een essentieel verschil is tussen nu en acht jaar geleden, is het dat de president niet kiest voor een zuiver isolationisme. Trump kijkt ook buiten de grenzen. Maar wel alleen als het is om het belang van Amerika te dienen. Hij laat zijn oog vallen op Groenland, ziet Canada als een provincie en bedreigt Panama.
LEES OOK. Van de ‘QAnon-sjamaan’ tot een militieleider die 22 jaar cel kreeg: Trump pardonneert álle Capitool-bestormers
Zuid-Amerika krijgt van de nieuwe administratie opnieuw grote aandacht. Alles wat daar voor of tegen het belang van de VS kan zijn, wordt onder een vergrootglas gevolgd en zal desnoods met het nodige machtsvertoon worden aangepakt. Acht jaar geleden kon het Trump geen ene moer schelen wat er in “de achtertuin van de VS” gebeurde. Architect van die nieuwe aanpak is Mike Waltz (50), een voormalige Green Beret die in vele oorlogen vocht. Hij wordt adviseur nationale veiligheid. Een belangrijke fluisteraar dus in het oor van de president wat Oekraïne, Gaza, de Russische-Noord-Koreaanse as betreft en uiteraard ook China.
Waltz is een fervent verdediger van de ‘Monroe-doctrine’. De oorspronkelijke komt neer op het beschermen van de Amerikaanse invloedssfeer in Zuid-Amerika. De 2.0-versie op het beschermen van de Amerikaanse invloedssfeer tegen China, een land waartegen Walz altijd fors uithaalt. Cuba kreeg al te horen dat het niet kan dat daar een Chinese spionagebasis is. Een speciale gezant van Trump was al bij aartsrivaal Venezuela om Caracas de duimschroeven aan te draaien. Die Amerikaanse belangen vertalen zich nu in olie maar vooral zeldzame mineralen, die Groenland ook heeft. “Zuid-Amerika heeft een breed gamma aan kritieke mineralen die nodig zijn om onze moderne economie onder stoom te zetten. Het is tegen ons strategisch belang dat China probeert die exporten te monopoliseren”, zei Waltz.
{
"text": "J.D. Vance: de katholiek geobsedeerd door gender ",
"type": "inline_title_1"
}
Nog twee seksen zal de VS kennen, transgenders worden aangepakt, campagnes rond gelijkheid en racisme geschrapt. Acht jaar geleden zei Trump nochtans dat al dat gedoe over gender alleen maar de aandacht van belangrijke zaken afleidt. De “cultural war” is een belangrijke strijd voor het oerconservatieve Amerikaanse kamp en het is de gloednieuwe vicepresident die in de voorhoede loopt.
LEES OOK. Trump start verschroeiend hard met eerste beslissingen, maar kan de president die zomaar doorvoeren?
J.D. Vance (40) is niet alleen een pro-traditie, pro-familieman maar ook een katholieke integrist. Een stroming die stelt dat katholieken hun talenten moeten gebruiken om de christelijke waarden weer in het beleid te laten vertalen. Vance voerde tijdens de campagne strijd tegen de ‘transgender indoctrinatie’. In de Senaat hield hij zich vooral bezig met het bestrijden van de DEI-programma – Diversity, Equity en Inclusion – waar Trump nu de bijl in zet en het verbieden van de X op paspoorten, wat dus ook gebeurt.
{
"text": "Elon Musk: de miljardair die de staat mag hertekenen",
"type": "inline_title_1"
}
Met een injectie van dik een kwart miljard dollar in de campagne van Trump heeft Elon Musk (53) een stevige poot in het Witte Huis gekregen. De techmiljardair komt aan het hoofd te staan van DOGE, een federaal adviescomité dat met de grove borstel door de federale diensten en regulering moet gaan. Op zoek naar twee biljoen dollar aan “efficiëntiewinst” door “technologische innovatie” en uiteraard veel snoeien. DOGE werd maandag een feit. Oorspronkelijk zou het een duobaan worden, maar die andere miljardair – Vivek Ramaswamy –werd door Musk al buiten gewerkt. Er zou naar het verluidt vooral ergernis zijn ontstaan omdat zijn collega te veel in het voetlicht wilde staan.
LEES OOK. Waarom Musk, de baas van Tesla, juicht wanneer Trump de subsidies voor elektrische auto’s afpakt
De X-eigenaar moeit zich ondertussen met alles: hij torpedeerde al een begroting, hield nominaties voor belangrijke functies tegen en fluisterde nogal wat namen in het oor voor de gastenlijst van de inauguratie. Het comité van Musk dat buiten het kabinet staat, zal de oude werking van de federale staat ontbinden en vervangen door een nieuwe structuur met veel minder overheidstoezicht. Musk fluisterde Trump tijdens een verkiezingsmeeting in augustus toe een speciaal comité op te richten om zijn wens – de staat “te ontvetten” – te doen slagen. Geopperd werd dat het comité tot 75 procent van het personeelsbestand kan uitwissen en het aantal federale diensten van 400 naar 100 kan terugbrengen. Trump hapte toe en bood hem de job aan.
|