Wie langs de molen aan de Molenstraat in Nieuwenrode rijdt, kan er niet naastkijken: de site kreeg enkele opmerkelijke kunstwerken. Die werden in samenwerking met de school ‘t Mulderke, buurtbewoners en een kunstenaar opgezet. De kunstwerken refereren naar de twee wereldoorlogen.
“Naar aanleiding van ons project ‘eindelijk bevrijd 80 jaar Tweede Wereldoorlog’ hebben we enkele kunstwerken op de site rond de molen opgezet”, zegt buurtbewoner Geert Mertens, die het project van de heropgebouwde replica van de molen een warm hart toedraagt.
“We zijn met een aantal lokale mensen, de school ’t Mulderke in samenwerking met de gemeente, de Kunstkring Kapelle-op-den-Bos en een lokale kunstenaar gaan samenzitten om van de site van de molen een tijdelijke herdenkingsplek te maken, onder andere naar aanleiding van Wapenstilstand.”
LEES OOK. Molenstraat heeft eindelijk weer een molen: “Een stukje geschiedenis krijgt zo opnieuw een plaats in ons dorp”
“Het is inderdaad 80 jaar geleden dat ons dorp is bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wat onze molen betreft, kent die ook een bewogen geschiedenis in de Eerste Wereldoorlog. In 1914 staken de Duitsers de windmolen en de kerk van Nieuwenrode immers in brand.”
“Uiteindelijk werd hier vorig jaar dankzij de inzet van het hele dorp de actie ‘Red de Molen’ op het getouw gezet en daaraan gekoppeld werd een replicamolen op schaal één vierde gebouwd. Met de molen eren we de geschiedenis van ons dorp.” (Lees verder onder de foto)
Nu wordt de site van de molen een maand lang een bijzondere herdenkingsplek met unieke kunstwerken. “Vorig jaar hebben we met de leerkrachten levensbeschouwelijke vakken godsdienst en zedenleer in GBS ‘t Mulderke gewerkt rond vrede”, zegt leerkracht An De Groeve.
“Toen brachten we aan het monument hier in Nieuwenrode een hulde met de leerlingen. We hebben gedichten voorgedragen en klaprozen gemaakt uit kneedbeton. Geert vroeg me of we het zeil van de boot op de vijver wilden schilderen. We vertrokken van een tekening en kinderen gaven er hun eigen invulling aan.” (Lees verder onder de foto)
“Het mooie is dat alle kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar samen met mijn collega Hilde Van den Broeck het project konden realiseren. Het is een heel mooi samenwerkingsproject. Andere leerkrachten hebben ook meegeholpen.”
“Vrede’ is in deze tijden jammer genoeg nog altijd een moeilijk onderwerp. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne en elders in de wereld. Naar aanleiding van Wapenstilstand op 11 november plannen we om nog eens naar de molen te gaan met de kinderen.”
LEES OOK. Dorp vertelt eigen geschiedenis met groot muziektheater: “Een nieuwe molen in het dorp, dat maak je maar één keer in een generatie mee”
Kunstenaar Philippe Fosse uit Kapelle-op-den-Bos heeft op de site een kunstwerk geplaatst dat de link legt met de Eerste Wereldoorlog. “Het is een grote slinger van twee op drie meter die prikkeldraad voorstelt”, zegt Philippe.
“In de Eerste Wereldoorlog is heel veel prikkeldraad gebruikt. Ik heb bij het kunstwerk dan kruisen geplaatst als eerbetoon aan alle overledenen in de oorlog.” De kunstwerken blijven zo’n maand op de site staan. “Daarna gaan we er opnieuw een andere invulling aan geven, naar de eindejaarsperiode toe”, geeft Geert Mertens nog mee.
|