Aan de vooravond van de langverwachte Amerikaanse verkiezingen waarschuwen de Amerikaanse inlichtingendiensten opnieuw voor pogingen tot manipulatie van de stembusgang door Rusland, en aanzetten tot geweld. De dreiging geldt niet alleen voor de voorafgaande periode, maar ook voor de verkiezingsdag zelf en de weken erna.
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de voorbije dagen vastgesteld dat “buitenlandse tegenstanders, met name Rusland, aanvullende beïnvloedingsoperaties uitvoeren die bedoeld zijn om het vertrouwen van het publiek in de integriteit van de Amerikaanse verkiezingen te ondermijnen en verdeeldheid onder Amerikanen aan te wakkeren”, aldus de FBI, het Office of the Director of National Intelligence en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) in een gezamenlijke verklaring.
“Rusland is de meest actieve dreiging. Aan Rusland gelinkte beïnvloedingsactoren produceren onder meer video’s en nepartikelen om de legitimiteit van de verkiezingen te ondermijnen, kiezers bang te maken voor het verkiezingsproces en te suggereren dat Amerikanen geweld tegen elkaar gebruiken op basis van politieke voorkeuren”, aldus de Amerikaanse inlichtingendiensten.
“Deze pogingen kunnen aanzetten tot geweld, ook tegen verkiezingsfunctionarissen.” De diensten gaan ervan uit dat “deze activiteiten nog in intensiteit zullen toenemen op de dag van de verkiezingen en de weken erna, en dat berichten over een buitenlandse inmenging zich zullen toespitsen op de strijdstaten”. (Lees verder onder de post)
Ook Iran blijft op dat vlak een bedreiging. Dat land heeft het voornamelijk op Donald Trump gemunt, onder meer met cyberaanvallen. “Iraanse beïnvloedingsactoren kunnen ook proberen valse media-inhoud te creëren om stemmen te onderdrukken of geweld aan te wakkeren” en Iran “blijft vastbesloten om wraak te nemen” op verantwoordelijken voor de dood van commandant Soleimani. “Het heeft herhaaldelijk voormalig president Donald Trump aangewezen als een van zijn prioritaire doelen voor vergelding.”
“Ongekende hoeveelheid desinformatie”
Het hoofd van CISA verklaarde eerder op maandag dat bij deze verkiezingen een “ongekende hoeveelheid desinformatie” is gezien, waaronder “onwaarheden die agressief verspreid worden door buitenlandse tegenstanders”. Bij het vervroegd stemmen zijn er ook “kleinschalige” incidenten geweest, zoals de vernietiging van stembussen en kleine cyberaanvallen, maar “niets dat de uitslag van de presidentsverkiezingen wezenlijk kan beïnvloeden”.
Heel wat Amerikanen maken zich als gevolg van het politiek extreem verhitte klimaat van in de VS zorgen dat het in de marge van de presidentsverkiezingen wel eens tot rellen of andere gewelddadigheden zou kunnen komen. Nepnieuws, polariserende opiniestukken en opruiende video’s op sociale media vergroten de sociale kloof tussen de twee kampen nog.
Intussen worden de Russen er al jaren van beschuldigd dat ze gebruik maken van manipulatieve tactieken om verkiezingen in het buitenland, en dus ook in de VS, te beïnvloeden. Er staat voor Moskou dinsdag ook veel op het spel: indien Trump wint is het namelijk voor Oekraïne bang afwachten of de Amerikaanse steun voor de oorlog tegen Rusland intact zal blijven.
|